Pas op voor goedkope tweedehands banden

Gebruikte banden kopen voor een fractie van de prijs van nieuwe? Dit klinkt verleidelijk voor sommige autobezitters. Omdat het echter moeilijk is de precieze staat van gebruikte banden te kennen, is het niet aan te raden gebruikte banden te kopen. Op lange termijn loont een investering in nieuwe winterbanden van hoge kwaliteit, zowel wat de prijs als wat de veiligheid betreft.

A. Wat kan er beschadigd zijn aan gebruikte banden

1. Het loopvlak van de band Hoe dieper het loopvlak van de band, hoe beter het water uit de band wordt afgevoerd en hoe kleiner het risico op aquaplaning. Aquaplaning treedt op wanneer er door te veel water geen contact meer is tussen de band en het asfalt en de auto niet meer bestuurbaar is. Als de band dus niet genoeg profiel meer heeft, neemt het risico op aquaplaning toe. 2. Het karkas Het karkas bestaat uit staaldraden en een textielcomposiet in een rubberen omhulsel. Het karkas is vaak beschadigd door kuilen. Om beschadigingen op te sporen, moet het loopvlak van de band worden gecontroleerd op luchtbellen of onregelmatigheden. 3. Zijpanelen Zijwanden zorgen voor extra vering, maar worden vaak beschadigd door stoepranden. Elke vervorming is een duidelijke aanwijzing dat de band niet langer mag worden gebruikt. 4. De hiel van de band De hiel van de band kan beschadigd zijn, bijvoorbeeld toen de band op de velg werd gemonteerd. Als u met uw hand langs de buiten- en binnenrand gaat en deuken ontdekt, kan de band in het ergste geval tijdens het rijden van de velg losraken.

B. Waarom nieuwe banden?

Er zijn een paar redenen waarom het loont om op lange termijn te investeren in nieuwe banden van hoge kwaliteit. Zelfs een vakman kan de buitenkant van een gebruikte band controleren, maar niet de binnenkant. Zelfs aan de buitenkant kunnen kleine beschadigingen onopgemerkt blijven. Vooral bij hoge snelheden ontstaat hierdoor echter een groot risico op ongevallen. Je kunt hun leeftijd bijna niet zien. Ook al geeft een band een goede visuele indruk, in de loop der jaren wordt het rubber poreus en veranderen de eigenschappen. Hierdoor veranderen ook de rijeigenschappen en het gedrag op de limiet. Een te oude band kan dus voor onaangename verrassingen zorgen, vooral in gevaarlijke situaties. Nieuwe banden garanderen in alle opzichten optimale rijeigenschappen en een veilige rijervaring. Door middel van tests kunt u van tevoren de respectieve sterke en zwakke punten van de momenteel aangeboden banden te weten komen. Op die manier vindt u de juiste band voor uw behoeften.

Plan du site